De kinderen hebben nu ook iets te vertellen op school. Nu hebben ze tenminste dat gevoel van uitsluiting niet meer.
— 
Cani

In gesprek met Cani, medewerkster Rap op Stap-kantoor

"We mogen niet onderschatten hoe diep mensen in armoede verzeild kunnen raken, en hoe intens hen dat naar de rand van de samenleving drukt. Hoe unfair de maatschappij er dan gaat uitzien voor mensen die de zee niet kunnen gaan zien, of het pasgeboren olifantje in de Zoo niet kunnen bewonderen."

Zelfs mét de korting...

...die toeristische bedrijven via Iedereen Verdient Vakantie bieden, blijft de toegangspoort voor vele mensen in armoede nog moeilijk te openen. Dat zegt Cani Nas, medewerker van een vereniging waar armen het woord nemen en bezielster van de vzw ACOM.

Vakantie is echt wel belangrijk...

"Alle mensen hebben het recht op een adempauze. Wie geen werk heeft, maar er constant naar op zoek moet, heeft ook veel baat bij even wég te kunnen zijn van dat zware leven. Ik zou willen dat iedereen dat beseft", benadrukt Cani. 

"We begonnen daarom met een Rap op Stap punt. En toch is er tot nu toe weinig gebruik gemaakt van het vakantieaanbod."

We botsen op de zeer beperkte financiële draagkracht van de mensen.

"Een eenvoudige daguitstap kan vaak nog net, maar een meerdaagse vakantie meestal niet."

Vakantie is wèl belangrijk

"Bij ons komen mensen die duizend-en-één problemen tegelijk ervaren. Prioriteiten stellen is voor hen totaal onhaalbaar. Alles is moeilijk, alles is dringend. Vaak hebben ze recht op bijvoorbeeld een studietoelage, maar maken ze er nog geen gebruik van. Ook het feit dat er zoiets bestaat als een sociaal tarief voor een uitstap of vakantie is iets dat ze meestal nog niet weten", zegt Cani. 

Na de zomer in de klas

Neem nu het verhaal van een alleenstaande moeder van twee puberende zonen. Ze is al lange tijd werkloos en moet het rooien met de allerlaagste werkloosheidsvergoeding. "Daarvan moet ze de huur en schoolkosten betalen, en wil ze toch een beetje het hoofd kunnen bieden aan de wensen van haar kinderen. Die willen er natuurlijk alleen maar bijhoren, in hun klas, bij hun vrienden. Vakantie kunnen ervaren is daar een deel van, want op vakantie doen ze ervaringen op waar ze later kunnen over vertellen."

Zij willen na de zomer in de klas ook kunnen zeggen dat ze ergens naartoe zijn geweest.

Hemel en aarde heeft Cani verzet om die kinderen met vakantie te laten gaan. Ze gingen mee op kamp met A Place To Live. "Ze zijn er eens uit geweest. Ze hebben alle dagen warm eten gehad. En ze hebben nu ook iets te vertellen op school."

Hebben ze tenminste dat gevoel van uitsluiting niet meer.

"Mama bleef, omwille van de kostprijs, thuis. Zij was eens voor enkele dagen alleen thuis en dat heeft haar zichtbaar deugd gedaan."

 

balloon
Wil jij ook het verschil maken zoals Cani